Chapewerken, of chape, of een ondervloer, of een dekvloer – deze termen worden allemaal gebruikt voor de cementlaag die als ondergrond dient voor de vloerafwerking. De vloerisolatie wordt onder deze chape geplaatst, en daaronder zitten de elektrische leidingen en de waterleidingen. Chape bestaat in verschillende sterktes, en u kunt kiezen of u bijvoorbeeld wel of geen garantie wilt met betrekking tot de droogtijd of scheurvorming. De prijzen variëren uiteraard ook: hoe meer eisen er aan de chape worden gesteld, hoe duurder het zal worden. Traditionele chape is vaak al verkrijgbaar vanaf iets minder dan 11 euro per m2. Gewapende chape is te koop vanaf ongeveer € 11,50 per m2. De dikte van de chape is ook belangrijk: waar een traditionele chape van 5 cm dik rond de 11 euro zal kosten, kost de versie van 8 cm dik rond de 14 euro per m2.
Chapewerken: vakwerk
Chapewerken is een vak op zich: chape moet sterk als steen zijn, en helemaal glad afgewerkt zijn. Chape is een mix van water, zand en cement. Omdat er allerlei vloeren op het chape gelegd moeten kunnen worden, zoals tegels, parket, laminaat of linoleum, is het belangrijk dat de chape keurig egaal wordt geplaatst. Chapewerken worden uitgevoerd als de ruwbouw van de woning klaar is, het huis is voorzien van een dak, en als de loodgieter en de elektricien de leidingen hebben aangelegd. Als er vloerverwarming wordt aangelegd, dan wordt er een thermisch isolerende laag aangebracht om de buizen uit te vlakken.
Waar moet u op letten bij chapewerken?
Bij chapewerken moet goed gelet worden op de ondergrond: deze mag geen kalkresten meer bevatten en moet zuiver zijn. Het gebouw moet winddicht zijn, omdat de chape in de winter beschermd moet zijn tegen nachtvorst, en in de zomer mag het niet te snel drogen. Er mogen ook geen plassen water op de vloer liggen. Gedurende de periode dat de chape moet uitdrogen, mag niemand er op lopen, want dan zouden er voetafdrukken in de chape komen. Chapewerkzaamheden mogen alleen maar worden uitgevoerd als de temperatuur boven de vijf graden is. Uiteraard is het ook belangrijk om goed te onderzoeken welke soort chape het beste is voor uw wensen en woning. Hierbij is het onder meer belangrijk om te weten of u gebruik gaat maken van vloerverwarming.
Soorten chape
Er zijn veel soorten chape verkrijgbaar. De meest gebruikte soort chape is isolatiechape. Vaak bestaat deze isolatiechape uit verschillende materialen, zoals zandcement en kleikorrels, of zandcement en polystyreen parels, of schuimbeton of PUR. Bij isolatiechape zit het isolatiemateriaal in de chape verwerkt. Daardoor is een dunnere vloeropbouw mogelijk. Indien gewenst kan de isolerende chape ook nog eens gecombineerd worden met isolatieplaten, waardoor er een optimale isolatie zal ontstaan. Een andere soort chape is sneldrogende chape. Deze wordt vaak in projectbouw gebruikt, omdat het tijdswinst geeft. Gewone chape, van tussen de 6 en 8 cm dikte, heeft zo’n twee maanden nodig om volledig uit te harden. Sneldrogende chape kan al binnen veertien dagen uitgehard zijn. Uiteraard hangt er ook een hoger prijskaartje aan sneldrogende chape.