Vocht in uw binnenmuren is één van de meest vervelende problemen die kan ontstaan in uw eigen huis. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die dit probleem kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er tevens een hoop oplossingen die u van dit probleem af kunnen helpen dan wel vocht in binnenmuren in zijn geheel kunnen voorkomen. Hieronder worden eerst de meest voorkomende oorzaken beschreven die er toe leiden dat vocht in uw binnenmuren geraakt. Hierna worden de oplossingen voor vochtproblemen in detail besproken. Zo weet u hoe dit probleem voorkomen dan wel opgelost kan worden.
Meer informatie over vochtproblemen in huis vindt u op Pvdv.be.
Hoe ontstaat vocht in de binnenmuren?
Vocht in binnenmuren kan op meerdere manieren ontstaan. Er zijn een aantal gemeenschappelijke factoren die determineren of u last zult krijgen van vocht of niet. Het is dus belangrijk dat, wanneer u nog geen last hebt van vocht, u checkt of geen enkele van de oorzaken aanwezig is in uw huis. Wanneer dit wel het geval, is het van belang dat u preventieve maatregelen neemt. Voorkomen is immers beter dan genezen. Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende oorzaken van vocht in de binnenmuren beschreven.
Condensatievocht
In een normaal huishouden wordt vocht geproduceerd door de leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn de stoom die van een warme douche afkomt of wanneer u eten aan het koken bent. Huizen zouden hierop voorbereid moeten zijn door voldoende ventilatie te bezitten, echter is dit niet altijd het geval. Zonder adequate ventilatie zal het condensatievocht zich afzetten op uw binnenmuren.
Vocht via buitenmuren
Vanuit de buitenmuren kan vocht doorslaan naar de binnenmuren. Dit wordt vaak veroorzaakt door voegwerk dat beschadigd is geraakt of door gevelstenen die verouderd zijn. Ik kan vocht via buitenmuren herkennen aan het feit dat dit zich op verschillende hoogtes bevindt.
Vocht na spouwmuurisolatie
Huizen die voor 1980 gebouwd zijn, bezitten vaak spouwmuren zonder isolatiemateriaal. Veelal laten mensen deze later alsnog isoleren, maar dit kan leiden tot vochtproblemen. Wanneer de muren niet geheel droog zijn bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal, kan dit later tot problemen leiden doordat dit vocht niet meer kan verdampen en naar buiten kan geraken. Hierdoor zal het als vocht in uw binnenmuren voor problemen gaan zorgen.
Grondvocht
Wanneer uw huis beschikt over een verouderde fundering welke niet goed het grondwater kan absorberen, bijvoorbeeld door het ontbreken van een waterkering, kan u te maken krijgen met grondvocht dat opstijgt en de binnenmuren op de hoogte van het grondniveau bevochtigd. Wanneer de vochtplekken zich louter laag op de muur bevinden, weet u dus dat het probleem hem zit in de fundering van uw huis.
Op welke manier is dit op te lossen?
Het is ontzettend naar wanneer u te maken krijgt met vocht in uw binnenmuren. Het geeft lelijke vochtvlekken en het vergt reparaties en oplossingen welke u geld zullen kosten. Gelukkig zijn er voor de diverse oorzaken van vocht in binnenmuren oplossingen. Hieronder worden de oplossingen per oorzaak voor u op een rijtje gezet. Op deze manier kunt u het probleem oplossen dan wel in zijn geheel voorkomen.
- Condensatievocht: dit vocht, wat elk huishouden produceert, ontstaat door een gebrek aan propere ventilatie. De oplossing ligt dan ook voor de hand: zorg dat er genoeg ventilatie in huis is om dit probleem te voorkomen. Het is bijvoorbeeld een idee om een badkamerventilator te plaatsen.
- Vocht via binnenmuren: dit vocht ontstaat door een verouderde of inadequate buitenmuur. De oplossing is dan ook om deze buitenmuur te renoveren door het aangetaste pleisterwerk te vervangen.
- Vocht na spouwmuurisolatie: natuurlijk is het mogelijk om deze oorzaak te voorkomen door uw spouwmuren niet te isoleren. Er zijn gelukkig tevens oplossingen wanneer dit al wel plaats heeft gevonden. Zo is het mogelijk de muren te injecteren met een speciale gel welke een vochtafstotende laag bezit. Daarnaast kunt u er voor kiezen om de muren te laten onderkappen. Dit is alleen een optie wanneer u kiest voor een totaalrenovatie.
- Grondvocht: een gebrekkige fundering ligt altijd ten grondslag van dit probleem. Aan de hand van drie methodes kan dit probleem opgelost worden. Ten eerste kan de muur geïnjecteerd worden met een vochtafwerende gel. Ten tweede is het mogelijk om de muur te laten onderkappen. Ten slotte kunt u kiezen voor de Carebrick methode. Hierbij worden luchtkokers geplaatst welke zorgen voor een luchtstroom. Via deze stroom kan het vocht afgevoerd worden.